Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οργανωμένες συμμορίες στα χωριά του κάμπου


ImageΚλοπές και διαρρήξεις αποτελούν καθημερινότητα για Θουρία, Άρι, Αρφαρά

Με το πρώτο σκοτάδι οι κάτοικοι των τριών μεγάλων χωριών του μεσσηνιακού κάμπου κλειδώνονται στα σπίτια τους. Κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες σε καθημερινή βάση τούς έχουν καταδικάσει σε συνεχή φόβο. Θεωρούν υπευθύνους για την έξαρση της εγκληματικότητας τους παράνομους μετανάστες, τους τσιγγάνους, αλλά και Έλληνες, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι οι άνθρωποι που έχουν κατακλέψει τα χωριά τους είναι οργανωμένοι σε συμμορίες. Δεν υπάρχει αστυνόμευση, λένε, και κάποιοι απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

  «Δεν είναι ένας και δύο οι κάτοικοι των Αρφαρών που έχουν πέσει θύματα διαρρήξεων και κλοπών», λέει ο Γεώργιος Κοτταρίδης, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στο χωριό των 1.100 κατοίκων. «Είναι πολλοί και εγώ πρώτος. Με έχουν διαρρήξει, αλλά και στον κάμπο, στα χτήματά μας, στην περιουσία μας, δεν έχουν αφήσει τίποτα. Τώρα, ειδικά, που έχουμε τα μηχανήματα για το μάζεμα της ελιάς, φοβόμαστε και τα μεταφέρουμε κάθε μέρα στο χωριό. Ανενδοίαστα μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Οι περισσότεροι είναι τσιγγάνοι. Παλιά, είχαμε αστυνομικό τμήμα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Για μένα φταίει η Πολιτεία. Δε φταίει η Αστυνομία. Φταίνε οι εισαγγελείς, που τους αφήνουν ελεύθερους». Δε θέλει να φωτογραφηθεί, γιατί φοβάται, όπως λέει, ότι θα τον επισημάνουν.
Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο ηλικιωμένος κ. Νικόλαος Μανδηλάρης, στη Θουρία (1.300 κάτοικοι). «Έχουμε πολλά κρούσματα, συνεχώς», λέει. «Μπαίνουν στα σπίτια, κλέβουν από τα χτήματα, τις προάλλες έκλεψαν το ταχυδρομείο. Το σπίτι μου έχει λεηλατηθεί δυο φορές. Είναι πολλοί ξένοι, δεν έχουν δουλειές και αναγκάζονται να κλέβουν. Είναι και οι τσιγγάνοι, πληγή κι αυτοί. Δυο φορές μού έχουν πάρει την πόρτα από τον μπαξέ. Αστυνόμευση δεν υπάρχει. Πρέπει στον κάθε Δήμο, όλοι οι πολίτες να πληρώνουν από ένα μικρό ποσό και να έχουμε πολιτική αστυνομία. Να μας προστατεύουν και να οπλοφορούν. Γιατί οι εγκληματίες οπλοφορούν κι εμείς απαγορεύεται; Δηλαδή, να μας σκοτώνουν αυτοί και να μην κάνουμε τίποτα;».
Στον Άρι (1.250 κάτοικοι) ένας ντόπιος αναφέρει: «Οι κλοπές δεν είναι πλέον η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Κλέβουν τα πάντα, από κατσίκια και κοτόπουλα, μέχρι ξύλα, αγροτικά μηχανήματα, μπαίνουν στα σπίτια. Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Εμένα με έχουν κλέψει δέκα φορές. Δε διστάζουν πουθενά».

1. Δημήτρης Σακκάς
«Η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη»
Ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στα Αρφαρά, ο Δημήτρης Σακκάς σημειώνει: «Από όταν έκλεισε ο Αστυνομικός Σταθμός, εδώ και 4-5 χρόνια, ο οποίος ήταν επανδρωμένος σε 24ωρη βάση, έχει εκτιναχθεί η εγκληματικότητα στα ύψη. Πέντε φορές έχουν διαρρήξει το δικό μας κατάστημα. Και το κυριότερο, όταν παίρνεις τηλέφωνο την Αστυνομία ότι “είναι μέσα αυτή τη στιγμή και κλέβουν το μαγαζί”, έλα αύριο το πρωί, σου απαντούν, να κάνεις μήνυση.
Τώρα με την ανεργία, θα αγριέψουν κι άλλο τα πράγματα. Είναι πολλοί οι παράνομοι [μετανάστες], αν δεν έχουν δουλειά, τι θα κάνουν; Από την άλλη, είναι οι αθίγγανοι, περνάνε από το χωριό και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Αλλά, δεν μπορεί, θα είναι και Έλληνες.
Συλλήψεις δεν έχουν γίνει. Κι αν γίνουν, την επόμενη ημέρα ο εισαγγελέας θα τους βγάλει έξω. Παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια, στον Άγριλο, κάποιος τσιγγάνος είχε κλέψει ένα σπίτι. Τον έπιασαν. Τι να το κάνεις; Σε δυο μέρες ήταν έξω. Είναι σοβαρό το πρόβλημα στην αστυνόμευση. Το ότι πέρασαν πριν από 20 λεπτά και θα έρθουν πάλι αύριο, δεν προσφέρει τίποτα. Από τα Αρφαρά περνάνε πού και πού, στα γύρω χωριά, στα πιο πάνω; Αμφιβάλλω αν ξέρουν ότι υπάρχουν».
2. Κωνσταντίνος Μωρόγιωργας
«Μας έχουν εγκαταλείψει»
Συνταξιούχος αστυνομικός, ο 83χρονος Κωνσταντίνος Μωρόγιωργας, λέει: «Η εγκληματικότητα μας έχει γονατίσει. Δεν άκουσα κανέναν πολιτικό να λέει: Όποιος μπει στο σπίτι, να τον σκοτώνει ο ιδιοκτήτης. Δεν έχει οικογενειακό άσυλο το δικό μου σπίτι; Που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε όλο σιδηροκατασκευές, μπας και γλιτώσουμε; Όταν ήμουν εγώ στην Αστυνομία, υπήρχαν 20.000 χωροφύλακες. Τώρα έχουμε 50.000. Ποιους φυλάνε; Η ύπαιθρος ρήμαξε. Ό,τι αφήσεις στο χτήμα, πάνε και στο κλέβουν. Προχθές, μπήκαν με σπρέι και πήραν την τσάντα. Κάθε μέρα ανοίγουνε σπίτια.
Ασπρόχωμα είχε Αστυνομία. Θουρία Υποδιοίκηση. Μικρομάνη Αστυνομία. Ο Άρις Αστυνομία. Βαλύρα, Μαγγανιακό, Αρφαρά, Κατσαρού, Μερόπη, Κεντρικό, Διαβολίτσι, είχαν Αστυνομία. Τώρα δεν υπάρχει πουθενά. Το κοντινότερο είναι η Καλαμάτα. Αδιαφορούν για το λαό. Μας εγκαταλείψανε. Μας καταντήσανε διακοναραίους. Να χαλάμε τα λιγοστά λεφτά μας στις σιδηροκατασκευές. Και τώρα μας κόβουνε και το φως, λέει, άμα δεν πληρώσεις. Μας εκβιάζουν. Καταπατήσανε το Σύνταγμα».
3. Δημήτρης Θεοφιλόπουλος
«Είναι και δικοί μας στο κόλπο»
«Ήμουνα σε πολέμους, με το ντουφέκι στο χέρι. Επέρασα αντάρτικα, χίτικα, πολέμους, πείνα. Από το ’50 και μετά, η ζωή πήγε λίγο καλύτερα. Μέχρι σήμερα περνάγαμε καλά. Από εδώ και πέρα, έρχονται τα χειρότερα. Θα πέσει πείνα και φοβάμαι μήπως αλληλοφαγωθούμε πάλι», λέει ο Δημήτρης Θεοφιλόπουλος, 92 ετών.
«Κλοπές έχουμε κάθε μέρα. Έχουν έρθει οι ξένοι. Πρέπει όμως ο άνθρωπος να έχει ελευθερία μέσα στο σπίτι του, να μην τολμάει ο άλλος να μπει. Μόλις μπει, σκότωσέ τον. Αλλά, ξέρεις τι λέει η Πολιτεία;  Άσ’ τον να μπει μέσα, να σε σκοτώσει, αλλά να μην τον πειράξεις. Να σου πω τι γίνεται. Κλέβουν οι ξένοι. Αλλά άμα ο άνθρωπος δεν έχει κάποιον να του πει από εκεί θα μπεις, εκεί θα βρεις αυτά κι αυτά, δεν μπορεί ο ξένος να μπει μέσα. Είναι και Έλληνες, δικοί μας, στο κόλπο. Είναι συμμορίες». 
4. Παναγιώτης Στρατικόπουλος
«Είναι όλα ανεξέλεγκτα»
«Οι κλοπές συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει ούτε αγροφυλακή, ούτε αστυνομία. Παλαιότερα είχαν η Θουρία, ο Άρις, τα Αρφαρά, αστυνομικούς σταθμούς. Σήμερα είναι όλα ανεξέλεγκτα», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Στρατικόπουλος από τον Άρι.
«Από το Κοινοβούλιο ξεκινάνε όλα. Αν το Κοινοβούλιο διοικούσε ορθώς τη χώρα μας, δε θα συνέβαιναν αυτά. Αυτοί που συνεργάζονται με τους ξένους και τους έχουν αφήσει να διοικούν τη χώρα μας, πρέπει να εξοστρακιστούν. Να μας αφήσουν ήσυχους, να διοικήσουμε την Ελλάδα. Αν είχανε νοικοκυριό καλό, θα περίσσευαν χρήματα και θα διέθεταν και για την αστυνόμευση. Εγώ προσωπικά τι να κάνω; Να πιάσω το γύφτο και να τον σκοτώσω; Από την άλλη, έχει δικαίωμα ο γύφτος μες στο σπίτι σου να σε σκοτώσει. Εσύ δεν έχεις».
5. Γεώργιος Καμαρινός
«Ο κόσμος βρίσκεται σε τρομερή απελπισία»
Στον Άρι ζει και ο Γεώργιος Καμαρινός. «Είμαι παθών», λέει. «Πάνω από 14-15 φορές με έχουν κλέψει. Μόλις προχθές έσπασαν το τσάμι της πόρτας του συνοδηγού στο αυτοκίνητο, έξω από το χτήμα μου. Κάλεσα την Αστυνομία, ήρθε το είδε, δεν έγινε τίποτα».
«Η παραβατικότητα στη Μεσσηνία έχει ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας. Εδώ στο Άρι δεν υπάρχει μέρα που να μη γίνεται και μια κλοπή ή διάρρηξη. Τις περισσότερες φορές δε συλλαμβάνονται. Δεν υπάρχει κράτος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τομάρι τους. Να έχουν έναν κύκλο αστυνομικούς να τους περιφρουρεί. Αν νομίζουν ότι υπάρχει κράτος δικαιοσύνης κι ελευθερίας, ας βγούνε έξω για να δούνε χωρίς αστυνομικούς πόσο απίδια θα πιάσει ο σάκος. Το Σύνταγμα λέει ότι προστατεύεται η ατομική περιουσία και η ζωή του πολίτη. Δυστυχώς, από αυτά δεν υπάρχει τίποτα. Το μόνο που υπάρχει αυτή την ώρα, είναι τα χαράτσια του κ. Βενιζέλου και του Παπανδρέου που έφτασαν την Ελλάδα να τη διαλύσουν. Ο κόσμος βρίσκεται σε τρομερή απελπισία. Ποια ασφάλεια και τάξη; Με αγανάκτηση μιλώ, γιατί με έχουν κυριολεκτικώς διαλύσει στις κλεψιές. Από εδώ, για να πάω στο σπίτι μου, φοβάμαι. Βγήκε η άλλη από το σούπερ μάρκετ και της επιτέθηκαν για 15 ευρώ. Είναι ευνομούμενο κράτος αυτό;
Εδώ που έχουμε φτάσει, έχουν γίνει συμμορίες. Είναι μαζί τσιγγάνοι, δικοί μας και άλλοι. Μας έχουν κατακλέψει. Ας αναλάβουν οι 300 τις ευθύνες τους. Αυτοί έφτασαν την Ελλάδα εδώ που την έφτασαν».
6. Ανδρέας Μπάλας
«Έχουν φτιάξει συμμορίες»
Θύμα διάρρηξης έχει πέσει και ο Ανδρέας Μπάλας, που διατηρεί καφέ-ψητοπωλείο στη Θουρία: «Πριν από δυο εβδομάδες μπήκαν από το φεγγίτη της πόρτας. Έκοψαν το τζάμι –πώς χώρεσαν;- και μου πήραν το στερεοφωνικό 2.500 ευρώ, ένα ηχείο και ό,τι λεφτά υπήρχαν στο συρτάρι. Το πιο κάτω μαγαζί, το έχουν ανοίξει τρεις φορές. Εδώ στο βενζινάδικο είναι το σπίτι μου. Τα ανίψια μου ήταν στο μαγαζί. Μπήκανε από το πίσω μέρος στο διαμέρισμα το δικό μου, δε βρήκαν τίποτα και μπήκαν στου ανιψιού μου από τη βεράντα. Θράσος. Στα χτήματα δεν τολμάς να αφήσεις αρνί, κατσίκι. Τελείωσε.
Δεν είναι μόνο οι τσιγγάνοι. Είναι και ντόπιοι, ποιος ξέρεις ποιοι, και έχουν φτιάξει συμμορίες. Δείχνουν ότι ξέρουν πού να χτυπήσουν και τι να πάρουν. Είναι οργανωμένοι. Παρακολουθούν και βλέπουν.
Δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δύο αστυνομικούς έχει όλους κι όλους που περιπολούν ένα τεράστιο κομμάτι, σχεδόν όλο τον κάμπο. Έχει μείνει ξέφραγο αμπέλι η περιοχή, γι’ αυτό και συμβαίνουν αυτά τα πράγματα». 
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου


Πηγή: www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger