Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΓΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ




Δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος απομακρύνθηκαν από τη Βοιωτία προκειμένου να αποξηρανθεί η Κωπαϊδα, κατά μυκηναϊκή περίοδο! Ένα έργο που ακόμη και σήμερα θα χαρακτηριζόταν “μεγάλο” έχει αφήσει έκπληκτους τους αρχαιολόγους!
Η αποξήρανση της λίμνης δεν είναι μια ιδέα που συνέλαβαν οι σύγχρονοί μας, αφού ήδη  από τη μυκηναϊκή εποχή υπήρχε σύστημα διαχείρισης υδάτων στην Κωπαΐδα. Τα πρώτα ίχνη που αποκαλύπτονται εντυπωσιάζουν τους αρχαιολόγους που διεξάγουν ειδική έρευνα, αναζητώντας με λεπτομέρεια τις εκτροπές ποταμών που έγιναν ώστε να τιθασευτεί η λίμνη.

Το βόρειο ανάχωμα (στη φωτογραφία) λειτουργούσε ως φράγμα ανάσχεσης και κατακράτησης υδάτων, αφήνοντας στην άλλη πλευρά εδάφη στεγνά για καλλιέργεια.

Κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. ο Ορχομενός ήταν το μεγάλο διοικητικό κέντρο της περιοχής και βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Θήβα, που έγινε διαχρονικός. Αναζητούσε περισσότερα καλλιεργήσιμα εδάφη και υπολόγισε πως θα είχε αρκετά, αν κατάφερνε να δαμάσει τον μοναδικό φυσικό πόρο που είχε δίπλα του, τη λίμνη. Κατάφερε να εκτρέψει δύο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν προς τη θάλασσα (Βοιωτικός Κηφισός και Μέλας), καθώς και χειμάρρους, και έτσι απέκτησε και άλλες γαίες, αλλά και υδροδοτήθηκαν περιοχές μη εύφορες.

” Ο άνθρωπος εκείνης της εποχή” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας δρ Έλενα Κουντούρη στη Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ” έπρεπε να εκμεταλλευθεί τις καταβόθρες και να υπερνικήσει φυσικά εμπόδια ώστε τα νερά να οδηγηθούν 2,5 χιλιόμετρα μακρύτερα. Ταυτοχρόνως, έκανε τεχνικά έργα. Δύο μεγάλα αναχώματα δείχνουν τις τεχνικές της εποχής. Το βόρειο λειτουργούσε ως φράγμα ανάσχεσης και κατακράτησης υδάτων, αφήνοντας στην άλλη πλευρά εδάφη στεγνά για καλλιέργεια”.

Εργα – μαμούθ από τη μυκηναϊκή εποχή

Το νότιο ανάχωμα ήταν σε αγροτικό δρόμο που ακολουθεί την πορεία των νερών, και είχε κατασκευαστεί με κυκλώπειο σύστημα δόμησης. Το πλάτος των αναχωμάτων είναι 30 μέτρα σε σημεία πίεσης και μικρότερο σε άλλα σημεία. Ενα τόσο μεγάλο έργο χρειαζόταν επίβλεψη και περιφρούρηση για τη σωστή λειτουργία του.

Μια ισχυρή οχυρή εγκατάσταση στον Γλα φαίνεται πως έπαιζε αυτόν ακριβώς τον ρόλο: Επίβλεψη του ζωτικού αποστραγγιστικού έργου, συγκέντρωση και φύλαξη της παραγωγής από την πεδιάδα.

Αυτό το μεγαλόπνοο τεχνικό έργο απαιτούσε συγκεντρωτική και οργανωμένη εξουσία κατά την ανασκαφέα. Δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος, ούτε είναι εύκολο να γίνουν οι διευθετήσεις και οι κατασκευές χωρίς οργανωμένο και συστηματικό σύστημα προμηθειών. Η μετακίνηση ογκολίθων, απαιτεί, επίσης, συγκεκριμένες δυνάμεις και οργάνωση.

Πηγή: greeksurnames.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger