Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Βροχή από πεφταστέρια αυτή την εβδομάδα - Κορύφωση στις 22/10


Βροχή από πεφταστέρια έρχεται αυτή την εβδομάδα καθώς η Γη συναντά στην πορεία της σωματίδια σκόνης από τις ουρές δύο κομητών. Πρόκειται για τους Ωριωνίδες, που οφείλονται στο πέρασμα του κομήτη του Χάλεϊ, αλλά και τη βροχή διαττόντων που προκαλεί για πρώτη φορά η διάλυση του κομήτη του Ελένιν.








Ο μικρός κομήτης Ελένιν ήταν άγνωστος στους αστρονόμους μέχρι την αναγνώρισή του το 2010 από τον Ρώσο ερασιτέχνη αστρονόμο Λέονιντ Ελένιν. Μάλιστα είχε εμπλακεί σε σενάρια που αφορούσαν το τέλος του κόσμου, μετά από ευθυγράμμιση της τροχιάς του  με τη γη.Άρχισε να διαλύεται όταν χτυπήθηκε από ηλιακή καταιγίδα.

Η NASA εκτιμά ότι η Γη πλησιάζει στην ελάχιστη απόστασή της από τα συντρίμμια του Ελένιν στις 16 Οκτωβρίου.  Κομμάτια του τέως κομήτη ενδέχεται να καούν στη γήινη ατμόσφαιρα, οι εικόνες, ωστόσο, δεν αναμένονται φαντασμαγορικές.

Πιο εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το θέαμα που θα προσφέρει ο κομήτης Χάλεϊ. Όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, σωματίδια του κομήτη θα βρεθούν στην πορεία της Γης και θα γίνουν ορατά ως οι Ωριωνίδες. Η βροχή ονομάζεται έτσι επειδή τα πεφταστέρια μοιάζουν να πηγάζουν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ο οποίος ανατέλλει γύρω στις 11 το βράδυ στον ανατολικό ουρανό και φτάνει στο ζενίθ γύρω στις 5 τα ξημερώματα.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 22 Οκτωβρίου, συνεχίζεται όμως για αρκετές ημέρες πριν και μετά. 
 Στη διάρκεια των Ωριωνίδων «βρέχει» συνήθως 20 με 25 διάττοντες την ώρα. Οι Ωριωνίδες θα επιστρέψουν του χρόνου, ενώ η σκόνη του Ελένιν δεν θα ξαναεμφανιστεί για τουλάχιστον 12.000 χρόνια.

Πηγή: astrikiprovoli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger