Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η Μεσόγειος εκπέμπει sos

Περισσότεροι από 120 βουλευτές και στελέχη περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώ-σεων από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και ανήκουν στον Κύκλο της ...COMPSUD πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας, ενώ προσκλήθηκαν στη Βουλή από την Επιτροπή Περιβάλλοντος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογείου.
Περισσότεροι από 120 βουλευτές και στελέχη περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και ανήκουν στον Κύκλο της COMPSUD πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας, ενώ προσκλήθηκαν στη Βουλή από την Επιτροπή Περιβάλλοντος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογείου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι «σήμερα, εν μέσω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων που δοκιμάζουν την πλειοψηφία των λαών της Μεσογείου, η γαλάζια ανάπτυξη, βασισμένη δηλαδή στους πόρους της θάλασσας, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αρκεί να είναι ανάπτυξη βιώσιμη, στηριζόμενη σε δικαιοσύνη για όλους, με στόχευση στην υψηλή τεχνολογία και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορεί η νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων μας, όπως συμβαίνει με την ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών, να αποτελεί casus beli, ούτε μπορεί να γίνεται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων μας, όπως με την υπεραλίευση».

Την πρώτη ημέρα, στη συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Stefan Schennach, o οποίος τόνισε τη σημασία του Horizon 2020 ως συνδετικού δεσμού πολλών προσπαθειών και έργων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή, στο επίπεδο τόσο της κατάρτισης όσο και των άμεσων επενδύσεων σε υποδομές (βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης κ.λπ.)για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, αλλά και η γενική γραμματέας του ΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου τόνισαν ότι η Ελλάδα ηγείται στην προώθηση του προγράμματος «Horizon 2020», αλλά χρειάζεται να προωθηθεί και να υιοθετηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μια κοινή στρατηγική για τα ύδατα της Μεσογείου. Από το ΥΕΝ, ο πλοίαρχος κ. Λαγουρός τόνισε ότι για την προστασία της Μεσογείου χρειάζεται η θέσπιση και εφαρμογή κανόνων καθολικής εφαρμογής και εντεινόμενη συνεργασία.

Ενώ, η Ελενα Παναρίτη, ως πρόεδρος της COMPSUD τόνισε ότι ο κοινοβουλευτικός διάλογος για την προστασία της Μεσογείου πρέπει να συνεχιστεί παρά την οικονομική κρίση και σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των βουλευτών στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ορφανός κατήγγειλε την περιβαλλοντική μαφία που απορρίπτει τοξικά στις θάλασσές μας, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να μπει ένα τέλος στη διαρκή υποβάθμιση της Μεσογείου, διότι συν τοις άλλοις, η κατάσταση των υδάτων της επηρεάζει και τη διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger