Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αγκάθα Κρίστι (15-9-1890 - 12-1-1976)

<b>Σαν σήμερα (15-9-1890) </b><br>Γεννήθηκε η Αγκάθα Κρίστι

Για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος, οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές καθώς η βιβλιοθήκη τους είναι γεμάτη από τα βιβλία της συγγραφέως. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι οι περισσότεροι μάλλον δεν έχουν καταφέρει να διαβάσουν το σύνολο της συγγραφικού της έργου καθώς  η Αγκάθα Κρίστι υπήρξε πολυγραφότατη.
Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν ακόμη μυηθεί στο έργο της, η εικόνα της τους δημιουργεί την εντύπωση μιας καλοκάγαθης κυρίας. 

Όμως η εικόνα αλλάζει άρδην αν διαβάσει κανείς τα κείμενά της. Τα όσα κρύβονται στο μυαλό και τα βιβλία της, εκπλήσσουν ακόμη και τους πιο δαιμόνιους αστυνομικούς ρεπόρτερ. 

Αλλά η έκπληξη δεν σταματά εκεί καθώς η πολυγραφότατη κυρία της λογοτεχνίας έχει προχωρήσει και πέρα από την αστυνομική μυθιστοριογραφία, γράφοντας 6 βιβλία της με ρομαντικό περιεχόμενο, τα οποία, μάλιστα,  υπέγραφε ως Μαίρη Γουέστμακότ.

Η βρετανίδα Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 και πέθανε στα 85 της στις 12 Ιανουαρίου του 1976. Εγραψε το πρώτο της βιβλίο μετά από στοίχημα που έχασε με την αδελφή της Ματζ. 

Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες φιλοξενεί τη συγγραφέα στις σελίδες του αφού μαζί με τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ (μόνο η Βίβλος καταφέρνει να σπάσει αυτό το ρεκόρ), έχουν πουλήσει τα περισσότερα βιβλία μέχρι και τις μέρες μας, ενώ τα βιβλία της έχουν ικανοποιήσει το αίσθημα αναγνωστών-ντέντεκτιβ σε 103 γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

Στα αστυνομικού περιεχομένου βιβλία που συνέγραψε, πρωταγωνιστούν κυρίως ο Ηρακλής Πουαρό, η Μις Τζέιν Μαρπλ. Τον πρώτο τον απεχθανόταν αλλά τον διατηρούσε στη… ζωή των μυθιστορημάτων της καθώς πουλούσε πολύ. Τη δεύτερη, που ήρθε στη συγγραφική ζωή της Κρίστι το 1927, την εκτιμούσε ιδιαίτερα. Όμως, στο σύνολο της δουλειάς  της, για κάθε 2 βιβλία που είχε γράψει με ήρωα τον Πουαρό, υπήρχε μόνο 1 για την Μις Μαρπλ. Αλλοι ήρωες των βιβλίων της ήταν ο Τόμι και η Τoυπενς, ο Πάρκερ Πάιν, ο κύριος Χάρλεϊ Κουίν, ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ και η Αριάδνη Όλιβερ, οι οποίοι δεν έκαναν τεράστια επιτυχία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μόνο για έναν ήρωα μυθοπλασίας, τον Ηρακλή Πουαρό έχει γραφτεί ολοσέλιδη νεκρολογία στους NewYorkTimes.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρίστι έγραψε 2 νουβέλες: το «Κουρτίνα» (Πουαρό) και το «Φόνος εν υπνώσει» (Μαρπλ). Τα κλείδωσε σφραγισμένα σε μια τραπεζική χρηματοθυρίδα και τα άφησε εκεί για πάνω από 30 χρόνια. Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να γράψει άλλο, άνοιξε τη θυρίδα και εξέδωσε τα δύο βιβλία το 1974.

Πολλά από τα βιβλία της ανέβηκαν και στο θεατρικό σανίδι. Η «Ποντικοπαγίδα», είναι επισήμως το θεατρικό έργο με τη μεγαλύτερη διαχρονικότητα καθώς παίζεται για πάνω από 58 χρόνια συνεχώς με 24.000 παραστάσεις (το 2010 η Wikipedia δημοσίευσε το δολοφόνο της «Ποντικοπαγίδας» κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις). Ο κινηματογράφος δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις δολοπλοκίες της… Πάνω από 30 ταινίες γυρίστηκαν και για τη σκοτεινή αίθουσα προσελκύοντας μεγάλο μέρος του κινηματογραφόφιλου κοινού.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger