Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Οι ανώνυμοι σποροφύλακες "χτύπησαν" στην Αλαγονία


Image
Αρκετός κόσμος βρέθηκε την Κυριακή το πρωί στην Αλαγονία, στο «Θεατράκι», για την 3η συνάντηση ανταλλαγής σπόρων. Τη γιορτή διοργάνωσε η ομάδα «Ανώνυμοι Σποροφύλακες», με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας και τη συνδρομή των «RE:Think project» και «KalamataFreeSpace NetWork» (http://www.kalamatafreespace.blogspot.com/).
Η εκδήλωση, που ήταν άκρως περιβαλλοντική και στόχο είχε την ενημέρωση του κοινού για την κομποστοποίηση, την οικολογική καλλιέργεια και την ανταλλαγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 με ομιλία του Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνου του Ινστιτούτου Ελαίας. Ο κ. Κάτσαρης αναφέρθηκε στο κομπόστ και στο πώς μπορεί ο καθένας να το παράγει σπίτι του.
Ακολούθως το λόγο πήρε η Μυρτώ Φοίφα, μέλος των ανώνυμων σποροφυλάκων. Όπως είπε, πρόκειται για μια ομάδα που στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις καλλιέργειες, τη φύλαξη και τη συγκομιδή σπόρων, ενώ επιδιώκουν καλλιέργειες χωρίς λιπάσματα και αυτάρκεια με απλή ανταλλαγή σπόρων!
Στη συνέχεια, μίλησε η Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, μέλος της Κοινότητας Πελίτι. Η εν λόγω κοινότητα στόχο έχει την καλλιέργεια παλιών ποικιλιών ανά την Ελλάδα, ενώ η ομιλήτρια προσπάθησε να μεταδώσει στον κόσμο τις εμπειρίες της με τα φυτά.
Μετά τις ομιλίες έγινε ανταλλαγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, και ο καθένας είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί σπόρους από διάφορα φυτά, όπως κουκιά, ροδάκινα, σιτάρι, βρώμη, ντομάτα, μαρούλια, μπάμιες, μηλιές, χαρούπια και πολλά ακόμα είδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν σπόροι του εμπορίου.
Στο τέλος ακολούθησε μπουφές, τον οποίο είχαν ετοιμάσει εθελοντές. Δυστυχώς, όμως, έπιασε βροχή και χάλασε κάπως την εκδήλωση.

Δηλώσεις

Μιλώντας στο «Θ» ο Παναγιώτης Κάτσαρης ανέφερε: «Ανέλυσα τη διαδικασία της κομποστοποίησης, της οικιακής, αλλά και για όσους αγρότες θέλουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες κομπόστ. Επίσης, έδωσα απαντήσεις και λύσεις στις ερωτήσεις που μου έγιναν σχετικά με το σπόρο. Θεωρώ ότι η Καλαμάτα είναι ιδανική περίπτωση για να εφαρμοστεί η κομποστοποίηση, όχι μόνο στα αστικά λύματα, αλλά και στη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού. Έτσι θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα των αποβλήτων. Ο Δήμος θα μπορούσε να εφαρμόσει την κομποστοποίηση, δεν ξέρω όμως κατά πόσο έχει τη διάθεση να το κάνει».
Από την πλευρά της, η κα Καραλέκα σημείωσε:
«Η συγκέντρωση του κόσμου ήταν μεγάλη, αν και ήταν ανασταλτικός παράγοντας η τοποθεσία. Σημασία για μένα έχει το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος για τις παραδοσιακές ποικιλίες, για την κομποστοποίηση και γενικότερα για τους εναλλακτικούς τρόπους έναντι των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Επίσης, θα ήθελα όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, γιατί για εμένα αυτοί αποτελούν την ελπίδα».
Παρών στη γιορτή ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ροβολής. Πήγε για να μην είναι απών σε μια τέτοια θετική κίνηση για τον τόπο του. Αν και δε θα εφαρμόσει, όπως μας είπε, όσα άκουσε, καθώς είναι 85 ετών, έχοντας όμως δουλέψει και παλέψει για αυτό τον τόπο, έχει δικαίωμα να μάθει και να ακούσει για όλα αυτά.
Πηγή: www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger