Αρχαίος φιλόσοφος, ο οποίος ανήκε στη σχολή των Κυνικών. Γεννήθηκε περίπου το 412 π.Χ. και καταγόταν από τη Σινώπη, μια πόλη στα νότια του Εύξεινου Πόντου, αλλά εξορίστηκε από αυτή σαν παραχαράκτης. Πήγε κατόπιν στην Αθήνα, έγινε μαθητής του Αντισθένη, του ιδρυτή της σχολής των Κυνικών και έζησε στην πόλη αυτή την υπόλοιπη ζωή του, εκτός από τα καλοκαίρια που πήγαινε και έμενε στην Κόρινθο.
Ο Διογένης ήταν πολύ παράξενη ποσωπικότητα. Κυκλοφορούσε ξυπόλητος όλο το χρόνο, έμενε σε ένα πυθάρι και συχνά κρατούσε στα χέρια του ένα φανάρι, ακόμη και τις ηλιόλουστες μέρες, λέγοντας πως ψάχνει για κάποιον άνθρωπο. Δεν έτρωγε συχνά και δεν φοβόταν κανένα. Όταν ο Μ. Αλέξανδρος στάθηκε εμπρός του λέγοντάς του να του ζητήσει ότι θέλει και αυτός θα εκπλήρωνε την επιθυμία του, ο Διογένης του απάντησε να μην του στερεί αυτό που δεν μπορούσε να του χαρίσει, δηλαδή τον ήλιο, που του έκρυβε στέκοντας εμπρός του. Ο Διογένης δίδασκε ότι μόνο γνωρίζοντας τον εαυτό μας γινόμαστε ευτυχισμένοι και η ζωή μας έχει νόημα. Και ακόμα ότι η δυστυχία των ανθρώπων οφείλεται στο γεγονός πως δημιουργούν πολλές περιττές ανάγκες, παραβλέποντας τα ουσιαστικά πράγματα.
Πέρασε από πολλά στάδια στη ζωή του όπως δούλος, ζητιάνος, τραπεζίτης, εξορία. Δήλωνε ότι ήταν εναντίον του πολιτισμού, αφού «Οι άνθρωποι είναι ζώα και τα ζώα δεν έχουν πολιτισμό, έχουν μόνο φυσικές ανάγκες, αλλά ας γίνουν τα ζώα πρώτα άνθρωποι και έπειτα ας κάνουν και πολιτισμό, πράγμα δύσκολο, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πουθενά, εκτός εάν μιλάμε για χρήματα, για πόλεμο και για θεάματα».
Για τον θάνατό του υπάρχουν διάφορες πληροφορίες. Πιστεύεται ότι πέθανε πολύ γέρος στην Κόρινθο περίπου το 323 π.Χ.
Ο Διογένης άφησε πίσω του μαθητές που ακολούθησαν τον ίδιο τρόπο ζωής και καυτηρίασαν έμπρακτα την αφύσικη και τεχνητή ζωή του πολιτισμού. Από τους πιο γνωστούς συνεχιστές του είναι ο Κράτης o Θηβαίος, που έζησε ως επαίτης, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την Ιππαρχία, κοπέλα από αρχοντική οικογένεια και αδελφή του επίσης Κυνικού Μητροκλή.
Πηγή: Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πληροφορίες από http://el.wikipedia.org, http://www.pare-dose.net
Πηγή: Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πληροφορίες από http://el.wikipedia.org, http://www.pare-dose.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου