Κωνσταντινος Zουλας
Ρωτούν και εξανίστανται όλοι τις τελευταίες ώρες γιατί η Ν.Δ. αρνείται πεισματικά ακόμη και να ομολογήσει ότι θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες. Ο λόγος δεν είναι μόνον πολιτικός, εξ ου και παραμένει ανομολόγητος από τα στελέχη της. Κρύβεται στο άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση αποκαλείται Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο Κανονισμός της Βουλής και οι κείμενες διατάξεις».
Η σημασία του άρθρου είναι προφανής: Αν η Ν.Δ. παραδεχόταν ότι «συγκυβερνά» ή και επέτρεπε σε ένα -έστω- κοινοβουλευτικό της στέλεχος να μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, από σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν το ΚΚΕ, αποκτώντας όσα προνόμια τούτο συνεπάγεται. Δηλαδή όχι μόνον να προκαλεί ανά πάσα στιγμή προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, αλλά η κ. Αλέκα Παπαρήγα να διαθέτει ισόποσο χρόνο με τον κ. Λ. Παπαδήμο για να απαντά εκείνη πλέον στις επιλογές του.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Σαμαράς υποχρέωσε τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα και δεν τοποθέτησε ούτε ένα βουλευτή της Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση. Για να αντιληφθεί, δε, κανείς πόσο πρωτόγνωρα είναι όσα ζούμε αρκεί η «υπόμνηση» ότι η μοναδική φορά που το ΚΚΕ είχε καταλάβει θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το... 1926, όταν τα «αστικά» κόμματα είχαν και πάλι συγκυβερνήσει για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ο Κανονισμός, βέβαια, της Βουλής δεν έχει προβλέψει επακριβώς όσα μέλλει να συμβούν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, παραμένει ζητούμενο πώς θα ακούγεται π.χ. στη Βουλή μετά τις παρεμβάσεις του κ. Παπαδήμου να καλείται στο βήμα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς ενόσω το κόμμα του θα μετέχει στην κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό θα επιδιώκει ευλόγως να έχει (πριν από τον κ. Σαμαρά) και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάτι που επίσης δεν προβλέπεται στις σχετικές κοινοβουλευτικές διατάξεις.
Ολα τούτα μένει να αποσαφηνισθούν τις επόμενες ημέρες και οι επιτελείς των δύο μεγάλων κομμάτων ευελπιστούν ότι το ΚΚΕ δεν θα επιδιώξει να ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά θα συμβιβασθεί με την επιδιωκόμενη διασταλτική εφαρμογή πολλών άρθρων του.
Ας σημειωθεί, τέλος, και τούτο. Λόγω του πολιτειακού ρόλου που έχει εκ του Συντάγματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο κ. Σαμαράς απαρνιόταν τον συγκεκριμένο «ρόλο», η κ. Αλ. Παπαρήγα θα απολάμβανε και μιας θεσμικής «εκτόξευσης». Με απλά λόγια, θα γινόταν «πολιτειακός συνομιλητής» του εκάστοτε αρχηγού κράτους που θα επισκεφθεί τη χώρα μας το προσεχές τετράμηνο, καθώς ο επίσημος προσκεκλημένος θα έπρεπε να μεταβεί στον Περισσό για να συναντήσει την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτεσης μετά τις αντίστοιχες επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό και μεταξύ αστείου και σοβαρού ένα στέλεχος της Ν.Δ. που διακρίνεται για το χιούμορ του έλεγε χθες στην «Κ» ότι «μακάρι να συνέβαινε έστω και μια φορά μια συνάντηση π.χ. Ομπάμα - Παπαρήγα ή έστω Μέρκελ - Παπαρήγα, προκειμένου να καταλάβουν οι εταίροι μας ποια είναι η πραγματικά εναλλακτική πολιτική πρόταση στη χώρα μας».
Πηγή: news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου