Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Για την πυρκαγιά στη Βέργα


Ποινή ενός έτους στο μελισσοκόμο
Σε ένα χρόνο φυλάκισης με διετή αναστολή καταδικάσθηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο 47χρονος μελισσοκόμος ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια για τη φωτιά στην περιοχή της Βέργας.
Το Δικαστήριο δε δέχθηκε τον ισχυρισμό ότι ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική και βοήθησε στην κατάσβεσή της θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, ώστε να μην του επιβάλλει ποινή, και προχώρησε στην καταδίκη του. Αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό ότι κατέβαλλε προσπάθεια για να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του.
Από το αυτοκίνητο
Η δίκη που ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, διεξήχθη στην κατάμεστη από κατοίκους της περιοχής αίθουσα του Τριμελούς. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε πυροφύλακας του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος είπε πως μαζί με τον πρόεδρο της Βέργας, τον οποίο είχε ειδοποιήσει ο κατηγορούμενος, πήγαν στη φωτιά. Εκεί είδαν τον κατηγορούμενο μαζί με τους πυροσβέστες να προσπαθεί με κλαριά να σβήσει τη φωτιά. Μάλιστα, είπε πως ήταν αυτός που μετακίνησε το μικρό όχημα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να περάσει το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Επίσης, μισή ώρα μετά είχαν καταφέρει να σβήσουν τη φωτιά, αλλά ξαφνικά 40-50 μέτρα πιο μακριά κι ενώ μεσολαβούσε άκαυτη βλάστηση, είδαν να ξεκινά νέα εστία, προφανώς από κάποιο φύλλο ή κλαρί που είχε μεταφέρει ο αέρας.
Στην έκθεση της Πυροσβεστικής που αναγνώσθηκε, τονιζόταν πως ο 47χρονος συμμετείχε ενεργά στην κατάσβεση της φωτιάς από την πρώτη στιγμή, καθώς και ότι υπέστη εγκαύματα. Παράλληλα, η συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε δημοσιεύματα του «Θάρρους» από την ημέρα της πυρκαγιάς, όπου σε φωτογραφίες απεικονιζόταν ο κατηγορούμενος να συμμετέχει στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής.
Επίσης, η πλευρά του κατηγορουμένου κατέθεσε αίτημα αναβολής για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο αυτοκίνητό του, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, επειδή, όπως τονίστηκε, υπάρχουν υπόνοιες πως υπήρξε βραχυκύκλωμα στο πίσω φανάρι του οχήματος, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε.
Καταδίκη
Ο πεθερός του κατηγορουμένου κατέθεσε ότι ο 47χρονος έκανε ό,τι μπορούσε και μόλις είδε τη φωτιά, ειδοποίησε όλη την οικογένειά του, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Εκτίμησε πως η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα και όχι από το καπνιστήρι που είχε για τις μέλισσες, επειδή δεν το είχε χρησιμοποιήσει, ενώ το συγκεκριμένο εργαλείο δε βγάζει σπίθες.
Ο πρόεδρος της Βέργας κατέθεσε ότι ο ίδιος ο μελισσοκόμος τον ενημέρωσε για τη φωτιά και μαζί με τον πυροφύλακα ανέβηκαν στην περιοχή. Βεβαίωσε επίσης πως είδαν τον κατηγορούμενο να βοηθά στην κατάσβεση, αλλά και να κινδυνεύει και ο ίδιος. Μάλιστα, είπε ότι όλοι επέμεναν να πάει στο νοσοκομείο, διότι είχε πάθει εγκαύματα, αλλά αυτός δεν έφευγε αν δεν έσβηνε πρώτα η φωτιά.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος είναι πάντα προσεκτικός στη δουλειά του, αλλά και πως είναι δύσκολο από το καπνιστήρι να υπάρξει σπίθα.
Υπέρ του κατηγορουμένου κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής, καθώς και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, στον οποίο είναι μέλος. Ενδιαφέρον είχε και η κατάθεση ιδιοκτήτη αγροτικής έκτασης, μέρος της οποίας κάηκε από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά. Όπως είπε, δεν έχει καμία αξίωση από τον κατηγορούμενο, ούτε ζητά αποζημίωση, διότι ξέρει πως ήταν ένα συμβάν που δεν ήθελε να γίνει και είδε τις προσπάθειές του να σβήσει τη φωτιά.
Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε πως το πρωί εκείνης της ημέρας είχε πάει στη Μεσσήνη, όπου έχει άλλα μελίσσια, όπου και χρησιμοποίησε το καπνιστήρι. Λίγο μετά τις 12.30 επέστρεψε στη Βέργα και μετέβη στην περιοχή, όπου το προηγούμενο βράδυ είχε τοποθετήσει κυψέλες. Όπως είπε, πήγε διότι πίστευε πως είχε ξεχάσει κάποια κυψέλη κλειστή, και πράγματι είχε. Το καπνιστήρι το ακούμπησε πάνω σε κλούβα, στην καρότσα του αγροτικού του αυτοκινήτου. Γυρνώντας, είδε να καίγεται η καρότσα και αμέσως προσπάθησε να απομακρύνει το καιόμενο όχημα και να μεταβεί σε σημείο με νερό. Στα 30 μ. από το σημείο σταμάτησε σε σπίτι, όπου έσβησε το αυτοκίνητο, όμως το πλαστικό που καιγόταν στην καρότσα είχε δημιουργήσει εστίες φωτιάς στα σημεία από τα οποία περνούσε. Μαζί με έναν εργάτη που βρισκόταν εκεί πήραν κουβάδες και πήγαν στο σημείο να σβήσουν τη φωτιά, ενώ ειδοποίησε την Πυροσβεστική.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του ζήτησε την ενοχή του όπως κατηγορούνταν, σημειώνοντας πως κάηκε δασική έκταση, ενώ κινδύνεψαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
Τελικά, το Δικαστήριο δε δέχθηκε την περίσταση που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για όσους βοηθούν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς που έχει προκληθεί από αμέλειά τους και τον καταδίκασε σε 12 μήνες φυλάκισης.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: www.tharrosnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger