Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Περικλής Πανταζής(13 Μαρτίου 1849 – 25 Ιανουαρίου 1884): Ανεκπλήρωτοι Πόθοι


Ο Περικλής Πανταζής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Αν και έζησε μια σύντομη ζωή (πέθανε 35 ετών), πρόλαβε να ζωγραφίσει έργα διόλου κατώτερα των μεγάλων Γάλλων ζωγράφων του Ιμπρεσσιονισμού, καθώς και του Ρεαλισμού της σχολής του Γουσταύου Κουρμπέ – του οποίου υπήρξε και μαθητής κατά τα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι.

Στην Ευρώπη όμως, τον κέρδισε το Βέλγιο όπου και εγκαταστάθηκε παραμένοντας εκεί ως το τέλος της ζωής του.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Περικλή Πανταζή είναι το ότι υπήρξε πρόδρομος του Ιμπρεσσιονισμού. Αν και μαθήτευσε στις τεχνοτροπίες του Ακαδημαϊσμού της Φλαμανδικής Σχολής στο Μόναχο, του Ρεαλισμού των αυστηρών γραμμών του Κουρμπέ (Gustav Courbèt) στο Παρίσι, δεν εγκλωβίστηκε σ’ αυτά τα ρεύματα αλλά τα οικειοποιήθηκε κρατώντας το προσωπικό του ύφος – προάγγελος των μεγάλων Pantazis Pericles L'enfant à la toupie                            στιγμών του Ιμπρεσσιονισμού.
(Το παιδί με το Γιογιό)

Η προσήλωση του στην ύπαιθρο, στον αέρα της θάλασσας, ήταν ισομερής μ’ εκείνην για τις σκηνές των δρόμων αλλά και της απλής ζωής στα εσωτερικά των σπιτιών.

Όπως χαρακτηριστικά εξομολογείτο “Μια πινελιά έξω στη φύση, αξίζει περισσότερο από δυο εβδομάδες στο εργαστήριο“.

Τα έργα του που αναπαριστούν αγόρια με φτωχικά ρούχα να τρώνε στο δρόμο “Μάγκας που τρώει καρπούζι” ή στο σπίτι “Το παιδί με το λαδερό“, κορίτσια με μαντήλες στο κεφάλι “Κορίτσι με Μαντήλα“, μετουσιώνουν το ρεαλισμό της πιστής αναπαράστασης, σε μια απλούστερη ματιά που απλά προβάλει τον άνθρωπο κα το αντικείμενο που είναι ορατό.

Η δύναμη της στιγμής του παρόντος μέσα από την ανεπιτήδευτη, φρέσκια ματιά του ζωγράφου προς τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος, του θαυμασμού και της δεξιοτεχνίας του χρωστήρα του.


Pericles Pantazis 1849 – 1884 – Περικλής Πανταζής – όλα τα έργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger