Καθώς η τεχνολογία προχωράει, η ποικιλία στην αγορά υλικού (hardware) των υπολογιστών ολοένα και αυξάνει.
Διαλέγοντας νέο υπολογιστή ή εξαρτήματα για αναβάθμιση, πολλοί έχουν κριτήρια τα οποία είτε δεν ισχύουν είτε βασίζονται σε υπερβολές και παρερμηνείες Πάμε να δούμε τα συχνότερα λάθη στην επιλογή υλικού για το υπολογιστή μας.
Ευχαριστούμε τον Συντάκτη: Αποστόλης Τυμπακιανάκης για το άρθρο του και γενικότερα το techblog.gr !
1. Κρίνοντας τον Επεξεργαστή μόνο βάση των GHz του.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν κάποιοι όταν διαλέγουν επεξεργαστή για τον υπολογιστή τους, είναι ότι βασίζουν την απόφασή τους αποκλειστικά στο πόσα GHz διαθέτει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα Megapixels τους (επίσης λάθος). «Ποιος έχει τα περισσότερα GHz φίλε; Τύλιξε τον να τον πάρω…».
Κάποιοι που είναι πιο «διαβασμένοι» κρίνουν μόνο με βάση τον αριθμό των πυρήνων. Γιατί όμως ο Intel Pentium 965 είναι φθηνότερος από τον Intel Core i3-2130, παρόλο που και οι δύο έχουν 2 πυρήνες και σχετικά ίδιο χρονισμό ρολογιού (GHz*)?
(* 1 GHz = 1 δισεκατομμύριο κύκλοι ρολογιού το δευτερόλεπτο)
Απάντηση: Γιατί στηρίζονται πάνω σε διαφορετική τεχνολογία. Ο Core i3 χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες που κάνουν κάθε τικ στο ρολόι του πυρήνα να μετράει περισσότερο. Οπότε, με απλά λόγια, παρόλο που ο Pentium έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού (3.73 GHz), ο Core i3 μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα με τα 3.4 GHz του.
Επιπλέον, ο Core i3 έχει έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών (GPU), που σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί και γραφικά από μόνος του, ενώ ο Pentium δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν χρειάζεστε κάρτα γραφικών εάν έχετε τον Core i3. Τα γραφικά βέβαια δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά εάν δεν παίζετε βαριά παιχνίδια τότε θα σας καλύψουν πλήρως. Εναλλακτικά μπορείτε να το κρατήσετε ως προσωρινή λύση, αν η κάρτα γραφικών σας τα «κλατάρει».
• Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι το μέγεθος των τρανζίστορ. Στο παράδειγμά μας, ο Core i3 έχει ένα τρανζίστορ 32-νανομέτρων το οποίο βασίζεται στην αρχιτεκτονική Sandy Bridge. O Pentium έχει τρανζίστορ των 64-νανομέτρων βασισμένο στην παλιά αρχιτεκτονική Penryn. Θα μου πείτε, τι κινέζικα είναι αυτά; Με απλά λόγια, σκεφτείτε και λίγο τον λογαριασμό της ΔΕΗ, κρίση έχουμε…
2. Διαλέγοντας μνήμη RAM μόνο με βάση των αριθμό των GB
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν μνήμη RAM βασισμένοι στις πόσες καρτούλες μνήμης θα πάρουν, και σε πόσα συνολικά GB θα βγουν. Ξεχνάνε όμως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, την ταχύτητα της μνήμης.
Γιατί χρησιμοποιούμε μνήμη; Ξέρετε; Για την σούπερ παραπάνω ταχύτητα που προσφέρει σε σχέση με τον σκληρό δίσκο. Αν στο μακρινό μέλλον οι δίσκοι εξελιχθούν τόσο που γίνουν σούπερ γρήγοροι, τότε δεν θα χρειαζόμαστε πλέον μνήμες (όνειρα…). Προς το παρόν όμως, εκμεταλλευόμαστε την εξωφρενική διαφορά σε ταχύτητα που προσφέρουν οι μνήμες RAM για να τροφοδοτούμε τους CPU και GPU με δεδομένα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο θέμα μας όμως…
• Μια μνήμη RAM στα 4 GB που τρέχει στα 1333 MHz είναι προφανώς πιο αργή από μία του ιδίου μεγέθους που τρέχει στα 1600 MHz. Oi μνήμες σήμερα είναι πολύ φθηνές. Δεν αξίζει για 15-20 ευρώ παραπάνω να στερηθείτε μιας πιο γρήγορης μνήμης. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για επίπονες εργασίες, όπως παιχνίδια, επεξεργασία Βίντεο, κτλ. θα εκτιμήσετε την παραπάνω ταχύτητα.
3. Διαλέγοντας κάρτα γραφικών με βάση το πόση μνήμη VRAM και πόση ισχύ GPU έχει
Εάν η ποσότητα της μνήμης VRAM και η ισχύς της GPU ήταν ότι σημαντικότερο σε μια κάρτα γραφικών, τότε θα αγοράζατε μια κάρτα με 30-40 ευρώ και θα καθαρίζατε. Προφανώς όμως, για να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικά μοντέλα και τιμές, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Μια κάρτα γραφικών είναι σαν ένα ξεχωριστό PC από μόνη της. Έχει δικά της ρολόγια για την μνήμη RAM και την GPU της, καθώς και πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι άξια προσοχής. Ένα εξ αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να το εξηγήσουμε και να το προσέξουμε.
• Όταν διαλέγετε μια κάρτα γραφικών, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο είδος του bandwidth (εύρος ζώνης) που προσφέρει. Tο bandwidth μιας κάρτας προσδιορίζει την ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να στείλει στον υπολογιστή κατά την διάρκεια ενός δευτερολέπτου
Με απλά λόγια, το badwidth είναι η ταχύτητα της μνήμης VRAM της κάρτας γραφικών. Μετριέται σε GB/s (gigabytes ανά δευτερόλεπτο) και φυσικά, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Μια κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο badwidth μπορεί να “σχεδιάζει” γραφικά γρηγορότερα, καθώς και να “σχεδιάζει” μεγαλύτερης ποιότητας εικόνες.
• Φυσικά υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που χαρακτηρίζουν μια κάρτα γραφικών, εκτός από το bandwifth της μνήμης. Είναι όμως πολύ σημαντικός παράγοντας, και το “γιατί” είναι απλό. Έστω ότι διαλέγω μια κάρτα με ταχύτατο GPU αλλά περιορισμένου bandwidth μνήμης. Στην περίπτωση αυτή, η μνήμη θα “κρατάει πίσω” τις επιδόσεις της κάρτας και δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Ο λόγος; Το ταχύτερο GPU θα κάθεται, περιμένοντας την αργή μνήμη να
προσπελάσει και να μεταφέρει τα δεδομένα στον υπολογιστή. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, και δεν έχει νόημα να υπάρχει ταχύτατος GPU χωρίς εξίσου ταχύτατη VRAM να τον υποστηρίζει.
• Επειδή ειδικά αυτό το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, δεν χρειάζεται να βγάζετε τα μάτια σας. Yπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο Internet που κάνουν reviews σε όλες τις κάρτες, όπως είναι το Hardware Canucks (link), που μπορείτε να συμβουλευτείτε και να συγκρίνεται κάρτες, πριν αποφασίσετε.
4. Επιλογή Μητρικής Κάρτας (motherboard)
Η συχνά παρεξηγημένη μητρική κάρτα (motherboard) δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ενός υπολογιστή, και αυτό που θέλει την μεγαλύτερη προσοχή. Δεν είναι τυχαίο το όνομά της, όπως επίσης το γεγονός ότι βρίσκεται σε οτιδήποτε θεωρείτε υπολογιστής σήμερα, μικρός ή μεγάλος.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί στην επιλογή της μητρικής κάρτας, είναι ότι δεν της δίνουν την δέουσα σημασία, διαλέγοντας απλά όποια προτείνει ο πωλητής ή όποια απλώς πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τα υπόλοιπα υλικά.
Φυσικά, αυτό δεν είναι αναγκαστικά λάθος. Το πιο σημαντικό στην επιλογή μιας μητρικής είναι να μπορεί να “δέσει” όλα τα υπόλοιπα υλικά με αρμονία και να δουλεύουν απροβλημάτιστα. Υπάρχουν όμως δυο λόγοι που θα θέλατε να διαλέξετε εσείς την μητρική κάρτα που θα πάρετε. Ο πρώτος είναι για να έχετε τον έλεγχο του τι διαλέγετε, να δείτε τις επιλογές σας και να διαλέξετε κάρτα με τα χαρακτηριστικά που εσείς χρειάζεστε/ θέλετε. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιλογή για μελλοντική επεκτασιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα για μελλοντική αναβάθμιση με όσο δυνατόν λιγότερα έξοδα.
Εάν λοιπόν αποφασίσετε να διαλέξετε εξ ολοκλήρου εσείς την μητρική κάρτα, θα πρέπει πάνω από όλα να είναι συμβατή με το υπόλοιπο υλικό. Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
• Τον τύπο τοποθέτησής της στο κουτί (π.χ. ATX, MicroATX) για να μπορεί να τοποθετηθεί στο κουτί σας.
• Το Socket επεξεργαστή που δέχεται (π.χ. το 1155 για τους νεότερους Intel Ivy Bridge και το FM2 για τους πρόσφατους AMD επεξεργαστές) για να είναι συμβατή με τον CPU σας.
• Την μέγιστη μνήμη σε GB, την μέγιστη ταχύτητα μνήμης σε MHz, και τον αριθμό των υποδοχών για μνήμες που διαθέτει.
• Να έχει έστω μία υποδοχή PCIe x16 για την κάρτα γραφικών σας, ή δύο και πάνω εάν θέλετε να έχετε συστοιχία από πολλές κάρτες γραφικών για μέγιστες επιδόσεις.
• Να έχει τις κατάλληλες υποδοχές για να προσθέσετε τους σκληρούς σας δίσκους (π.χ. SATA, IDE) καθώς και τις ταχύτητες/πρότυπα που υποστηρίζουν οι συσκευές
σας.
Πολλές μητρικές προσφέρουν και έξτρα ενσωματωμένες συσκευές, τις λεγόμενες on-board συσκευές. Εάν δεν έχετε ιδιαίτερες ή συγκεκριμένες απαιτήσεις, αυτές οι συσκευές μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα. Προσφέροντάς σας ενσωματωμένες κάρτες ήχου, δικτύου, γραφικών (μέσω του CPU), ασύρματου δικτύου, bluetooth καθώς και κάρτες επέκτασης θυρών όπως USB 3.0 και FireWire, η εκλεκτή σας μητρική κάρτα μπορεί να καλύψει ακόμα και εξ ολοκλήρου τις ανάγκες σας σε επιπλέον υλικό.
Εξηγώντας τα παραπάνω σημεία προσοχής, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε βάση και στην επεκτασιμότητα, τον δεύτερο και εξίσου σοβαρό λόγο που θα θελήσετε να διαλέξετε μόνοι σας την μητρική σας κάρτα.
Ο τύπος τοποθέτησης στο κουτί, είναι άμεσα συνδεδεμένος και με το μέγεθος της μητρικής. Για παράδειγμα μια micro-ATX τύπου μητρική, έχει κατασκευαστεί περισσότερο με γνώμονα την εξοικονόμηση χώρου, για μικρότερα κουτιά, και για υπολογιστές με λιγότερες απαιτήσεις λειτουργίας, όπως ένας υπολογιστής γραφείου ή ένας απλός υπολογιστής για σερφάρισμα στο Internet και εφαρμογές γραφείου. Αντίθετα, μια μητρική με τύπο Full-ATX είναι για τους λάτρεις του “αθλήματος” και τους ενθουσιώδεις, που θέλουν μεγάλο και ευρύχωρο κουτί, μητρική με αρκετό χώρο για καλύτερη ψύξη, καθώς οι απαιτήσεις τους είναι μεγάλες, ανάλογες με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται Φυσικά υπάρχει και η μεσαία λύση, η ATX, η οποία προσπαθεί να παντρέψει τους δύο κόσμους και είναι η ποιο δημοφιλής. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μια μητρική ATX ή Full-ATX μπορεί να σας προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία αέρα καθώς και καλύτερη επεκτασιμότητα στο μέλλον. Υπάρχουν και άλλοι τύποι ATX, όπως η Mini-ATX, αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιο διαδεδομένη στην αγορά.
Ο τύπος του Socket που θα διαλέξετε έχει να κάνει κατά πολύ με πιο επεξεργαστή έχετε επιλέξει. Αυτό είναι αρκετά σαφές, αλλά εδώ θα θέλαμε να σταθούμε και στην επεκτασιμότητα. Διαλέγοντας ένα socket τελευταίας γενιάς, έχετε περισσότερες ελπίδες για μελλοντική αναβάθμιση. Τα sockets που αναφέρω ως παράδειγμα παραπάνω είναι πολύ πρόσφατα και κατά 99.9% προσφέρουν 2-3 χρόνια μελλοντικής δυνατότητας αναβάθμισης. Τα πιο πρόσφατα socket δεν είναι κανόνας στην επιλογή μητρικής, αλλά οι mainstream επιλογές συνήθως κρατάνε στην αγορά λόγω διαδεδομένης χρήσης. Φυσικά, για υπολογιστές μιλάμε, οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να είναι 100% απόλυτος για τίποτα.
Στο θέμα της μνήμης είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Διαλέγουμε μια κάρτα με βάση το πόσα μέγιστα GB μπορεί να υποστηρίξει (π.χ. 16 GB), την μέγιστη ταχύτητα (π.χ. 1600 MHz), και το πόσες υποδοχές για μνήμες έχει (π.χ. 4). Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να αγοράσουμε 2 μνήμες με 4 GB η καθεμία, στα 1600 MHz, για να είμαστε καλυμμένοι με τα σημερινά δεδομένα, και αργότερα μπορούμε να αγοράσουμε ακριβώς τα ίδια, διπλασιάζοντας την χωρητικότητα της μνήμης, κρατώντας παράλληλα την ίδια υψηλή ταχύτητα και κυρίως, χωρίς να πάνε χαμένα τα λεφτά που δώσαμε για τις προηγούμενες, αφού θα τις κρατήσουμε.
Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας στο τομέα του gaming θα διαλέξουμε και ανάλογες θύρες PCIe για μία ή δύο ακόμα και τρεις ή τέσσερις κάρτες γραφικών (ναι, υπάρχουν και τέτοια τέρατα…). Ας αφήσουμε όμως τις υπερβολές και ας επικεντρωθούμε στα βασικά. Μία PCIe έκδοσης 2.0 ή 3.0 στα x16 (ταχύτητα) είναι αρκετή για μία αξιοπρεπέστατη κάρτα γραφικών. Οι έξτρα υποδοχές PCIe μπορεί να είναι και κατώτερων εκδόσεων ή ταχυτήτων, καθώς θα μας χρησιμεύσουν για κάρτες ήχου, κάρτες δικτύου κτλ. όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες. Σπάνια πλέον θα βρούμε και μητρικές με τις απλές PCI υποδοχές (όχι Express δηλαδή) τις οποίες μπορεί να τις χρειαστούμε αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάποια παλιά κάρτα από άλλον υπολογιστή παλαιότερης γενιάς, ή ακόμα και νέες κάρτες που χρησιμοποιούν αυτού του τύπου σύνδεση. Σίγουρα για λόγους μελλοντικής επεκτασιμότητας, καλό είναι να επιλέξουμε μητρική από την οποία θα περισσέψει τουλάχιστον μία PCIe κενή και διαθέσιμη για μελλοντική χρήση.
Οι επιλογές στον τομέα των υποδοχών των σκληρών δίσκων έχουν να κάνουν πιο πολύ με το θέμα συμβατότητας. Η τεχνολογία στους σκληρούς δίσκους προχωράει με πιο αργούς ρυθμούς, και επιπλέον, οι παλαιότερες γενιές αρνούνται να μας εγκαταλείψουν εύκολα. Για αυτό, ανάλογα με τα αν θέλετε να κρατήσετε παλιούς σκληρούς ή συσκευές DVD με σύνδεση IDE, θα πρέπει να διαλέξετε μητρική κάρτα που να διαθέτει τις κατάλληλες εσωτερικές συνδέσεις. Η ποιο πρόσφατη τεχνολογία, η SATA, χωρίζεται σε τρεις γενιές, 1, 2 και 3, με ταχύτητες 1.5, 3 και 6 GBit/s αντίστοιχα. Θα βρείτε πολλές μητρικές να μην αναγράφουν γενιά αλλά ταχύτητα, γι αυτό προσοχή να επιλέξετε την σωστή για τις συσκευές σας. Ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών σας, διαλέξτε μητρική κάρτα με τουλάχιστον άλλη μία επιπλέον υποδοχή SATA να περισσεύει, για λόγους μελλοντικής επέκτασης.
Παρόλα τα παραπάνω υπάρχουν και επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε κάποιον, αλλά δεν θα σας κουράσουμε άλλο. Αναφορικά να πούμε, ότι ένα επιπλέον ζήτημα στις μητρικές είναι και οι θύρες που υποστηρίζουν. O αριθμός των θυρών USB 3.0, HDMI, DVI, VGA, καθώς και η ύπαρξη θυρών eSATA, μικροφώνου, ακουστικών, Serial Port και άλλων, ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο για την κάλυψη των αναγκών του κάθε χρήστη. Λάβετε τις υπόψιν αν οι απαιτήσεις σας είναι συγκεκριμένες.
Θεωρώ πολύ σημαντική την επιλογή της μητρικής, και γι αυτό το λόγο προσπάθησα να αναλύσω τις επιλογές. Σίγουρα δεν καλύφτηκαν όλες οι πτυχές, αλλά για πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις θα πρέπει να γίνουν και εξειδικευμένες έρευνες.
5. Επιλογή Κουτιού για το Desktop (case)
Συνήθως δεν δίνεται καμία σπουδαιότητα στο κουτί κατά την αγορά του υπολογιστή. Σχεδόν πάντα παίρνουμε το πιο φτηνό (και κατ’ επέκταση το πιο στριμόχωρο) κουτί του καταστήματος, και συνήθως το προτείνει ο πωλητής. Σπάνια κάποιος ασχολείται πάνω από ένα λεπτό για την επιλογή του.
Πάνω από όλα να πούμε το πιο σημαντικό στην επιλογή κουτιού, είναι το να είναι συμβατό με την μητρική κάρτα, δηλαδή να υποστηρίζει ανάλογα Micro-ATX, ATX, Full-ATX κτλ. μητρικές κάρτες. Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι να έχει επαρκές μέγεθος και χώρο για να στεγάσει τiς κάρτες (κυρίως την κάρτα γραφικών) καθώς και το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί σύστημα ψύξης να μην θελήσετε να βάλετε, όμως το να υπάρχει αρκετός χώρος για να αερίζεται σωστά το εσωτερικό του κουτιού είναι εξίσου σημαντικό.
Το θέμα της επαρκής ψύξης του κουτιού, και συνεπώς του υλικού που χρυσοπληρώσαμε, είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται, διότι οι συνέπειές του συνήθως δεν είναι άμεσες, ούτε εύκολα αντιληπτές Θα πρέπει όμως να μάθουμε ότι ο χειρότερος εχθρός των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή είναι η υψηλή θερμοκρασία. Μένοντας για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα μειώνεται η διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία, καταστρέφοντάς τα τελείως.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε για την σωστή επιλογή κουτιού. Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της εύκολης επεκτασιμότητας. Υπάρχουν κουτιά που ανοίγουν ευκολότερα και προσφέρουν εύκολη, χωρίς εργαλεία, τοποθέτηση νέων συσκευών. Υπάρχουν επίσης κουτιά που έχουν αρκετές θέσεις για ανεμιστήρες, ειδικές προδιαγραφές για συστήματα ψύξης (όπως υδρόψυξη) που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε gamers και σε χρήστες με γενικά αυξημένες απαιτήσεις από το υλικό τους. Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να βρεις κανείς σε κουτιά είναι η εσωτερική οργάνωση καλωδίων, θέσεις στο μπροστινό ή/και στο πάνω μέρος του κουτιού για γρήγορη πρόσβαση σε θύρες USB, μικροφώνου, ακουστικών, κ.α.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία για τα παραπάνω. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε οικονομικά κουτιά στα μέτρα σας.
6. Επιλογή τροφοδοτικού μόνο με βάση τα Watt που προσφέρει
Ένας μέγας μύθος που κυκλοφορεί, είναι ότι όσο περισσότερα Watt, τόσο καλύτερης ποιότητας το τροφοδοτικό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν και πολύ τα πόσα Watt, παρά μόνο όταν η μητρική είναι φορτωμένη με δυο και παραπάνω κάρτες γραφικών, ή γενικά να έχει πληθώρα από κάρτες πάνω της. Πέραν αυτών των περιπτώσεων, ένα τροφοδοτικό με 450-500 Watt είναι υπεραρκετό για τους υπόλοιπους. Γενικά να ξέρετε το πόσα Watt χρειάζεστε το καθορίζει κυρίως η κάρτα γραφικών. Εάν τα Watt που διαθέτεται πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της, τότε ξέρετε ότι το τροφοδοτικό σας κάνει.
Πέρα από τα Watt, υπάρχει και η φήμη με το ρεύμα που βγάζουν τα τροφοδοτικά. Τα περισσότερα συστήματα (εννοώντας ολόκληρο τον υπολογιστή) δεν χρησιμοποιούν πάνω από 12V για τις ανάγκες τους για ρεύμα. Τα τροφοδοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε δεν χρειάζεται να σας απασχολεί κάτι τέτοιο.
Διαλέγοντας ένα τροφοδοτικό θα πρέπει πάνω από όλα να ψάξετε τις διαστάσεις του, αν χωράει στο κουτί σας, και αν “βολεύει” στο κουτί σας. Μερικά κουτιά έχουν την θέση του τροφοδοτικού κάτω ή σε μέρος διαφορετικό από την πάνω αριστερή μεριά του κουτιού που είναι παραδοσιακά. Στην συνέχεια, ελέγχουμε και τον αριθμό και τον τύπο των καλωδίων που διαθέτει το κάθε τροφοδοτικό, τα οποία πρέπει να σας υπέρ-καλύπτουν (φρονούμε και για μελλοντική επέκταση). Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά καλώδια συνδέσεων για όλες τις συσκευές σας.
Εάν ήταν να διαλέξω ένα κριτήριο για την αγορά τροφοδοτικού, αυτό θα ήταν η αποδοτικότητα, η οποία μετράτε σε ποσοστό %. Τα πολύ καλά τροφοδοτικά αποδίδουν πάνω από 85% και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας. Η μεγάλη αποδοτικότητα μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, όταντο τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας (idle).
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στα τροφοδοτικά (όπως και σε πολλά άλλα ηλεκτρονικά) ισχύει ο κανόνας του “ότι πληρώσεις παίρνεις”. Σίγουρα δεν αναφέρθηκαν ούτε τα μισά τεχνικά χαρακτηριστικά που “μετράνε” σε ένα τροφοδοτικό, όμως η περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Πάντως μην έχετε αυταπάτες, το τροφοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για την συνολική σταθερότητα του συστήματος. Η ποιότητα δεν έρχεται σε χαμηλές τιμές.
7. Επιλέγοντας Σκληρό Δίσκο/SSD μόνο με βάση τη χωρητικότητα
Το κριτήριο της χωρητικότητας για ένα δίσκο είναι πλέον ξεπερασμένο. Το πόσα πολλά GB χρειάζεται κανείς είναι εντελώς υποκειμενικό. O δίσκος όμως είναι πολλά περισσότερα από αποθηκευτικός χώρος. Χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές/παιχνίδια που έχουμε εγκαταστήσει, κάτι που σημαίνει άμεση ανάγκη για ταχύτητα.
Με τις τιμές των Δίσκων Στερεάς Κατάστασης (Solid State Drive ή απλά SSD) να πέφτουν συνεχώς, η ταχύτητα στον τομέα Δίσκος είναι πλέον πολύ κοντά στο να θεωρηθεί προσιτή. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι SSDs χρησιμοποιούν ένα είδος μόνιμη μνήμης για την αποθήκευση των δεδομένων, και δεν περιέχουν καθόλου κινητά μέρη, όπως οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι. Οι SSDs είναι πιο γρήγοροι από τους σκληρούς δίσκους (HDD), είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε κραδασμούς, είναι σχεδόν έως τελείως αθόρυβοι και έχουν πολύ μικρότερους χρόνους πρόσβασης στα δεδομένα.
Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι καλύτερος. Το θέμα είναι εάν και κατά πόσο διαθέτετε τα έξτρα χρήματα για έναν SSD ή προτιμάτε την φθηνή και σίγουρη λύση ενός σκληρού δίσκου. Υπάρχει στην αγορά και η λύση του υβριδικού δίσκου, η οποία προσπαθεί να παντρέψει τις δύο άλλες τεχνολογίες σε μια, όμως δεν είναι αρκετά δοκιμασμένη και διαδεδομένη για να μπορεί κανείς να την προτείνει άφοβα.
Εάν επιλέξετε την λύση του σκληρού δίσκου, λάβετε υπόψιν και άλλες δυο παραμέτρους εκτός της χωρητικότητας. Η πρώτη παράμετρος είναι οι στροφές λειτουργίας του, με τις 7200 στροφές να είναι ένα επαρκές κατώτατο όριο για τις σημερινές απαιτήσεις. Στις 10.000 στροφές δυστυχώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Η δεύτερη παράμετρος είναι η μνήμη cache που χρησιμοποιεί ο δίσκος. Οι σύγχρονοι σκληροί για desktop φτάνουν τα 64 ΜΒ μνήμη cache, τα οποία είναι και τα προτεινόμενα, ενώ οι μικρότεροι σκληροί για laptop αρκούνται στα 32 MB cache για λογικές τιμές.
8. Επιλέγοντας Οθόνη, μόνο για το μέγεθός της.
Είναι λάθος να επιλέγουμε οθόνη αποκλειστικά και μόνο για το πόσες ίντσες είναι. Είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος όμως να επιλέγουμε οθόνη χωρίς να την έχουμε δει από κοντά.
Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που πλανώνται στην αγορά. Μερικές από αυτές είναι η IPS, PLS, TN, LED BackLight, MegaContrast, και πολλές άλλες. Οι εταιρίες υπερβάλλουν και όλες οι τεχνολογίες διαφέρουν στην υλοποίησή τους από εταιρία σε εταιρία, ακόμα και ανάμεσα σε οθόνες τις ίδιας εταιρίας. Που καταλήγουμε;
Ποτέ μα ποτέ δεν διαλέγουμε οθόνη από τα χαρτιά, από μια εικόνα/βίντεο στο internet ή ένα κατάλογο. Η οθόνη είναι αυτό που θα βλέπεις κάθε μέρα, για πολλές ώρες, ότι υπολογιστή και αν επιλέξεις. Γι αυτό το λόγο πρέπει καταρχήν να αρέσει σε σένα, και κατά δεύτερον (και πιο σημαντικό) να μην σε κουράζει!Πάντα διαλέγουμε οθόνες αφού τις έχουμε δει από κοντά, και τις έχουμε δοκιμάσει με τα μάτια μας. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, δείτε διαφορετικές οθόνες και τεχνολογίες από κοντά, και αγοράστε κάτι δοκιμασμένο από εσάς για σάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου