Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τώρα και ποδηλατολεωφόροι στην Κοπεγχάγη!

Ενώ εμείς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα λειτουργικό ποδηλατοδρόμο στην Αθήνα, οι πρωτοπόροι στον τομέα αυτό Δανοί ολοκληρώνουν τις «πράσινες λεωφόρους»



που θα ενώνουν την πρωτεύουσα με τα προάστια χωρίς διασταυρώσεις με αυτοκινητοδρόμους!

Σε λίγο καιρό το εντυπωσιακό δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Δανίας, που μετράει 10.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών για ποδηλάτες, θα υποδεχτεί 26 νέα μέλη. Και τι μέλη! Οι «πράσινες λεωφόροι» είναι το νεότερο project της Δανικής κυβέρνησης και θα ενώνουν την πρωτεύουσα Κοπεγχάγη με τα προάστιά της μέσω διαδρομών που δεν θα διακόπτονται από φανάρια, αυτοκινητοδρόμους και άλλους κινδύνους. Πέραν αυτών, οι δρόμοι θα είναι στρωμένοι με ειδική άσφαλτο που δεν πιάνει χιόνι και δεν κρατάει νερό και στις άκρες της, ανά τακτά διαστήματα θα υπάρχουν περιοχές service, με τρόμπες και άλλα εργαλεία! Έτσι, ένα ποδηλάτης θα μπορεί να κινείται με ταχύτητες 30 χιλιομέτρων την ώρα (ή και πιο γρήγορα, αν έχει όρεξη και το κατάλληλο ποδήλατο), χωρίς να νοιάζεται για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή τον καιρό.

Σκοπός των δανικών αρχών είναι να αυξήσουν από το ήδη απίστευτο 40% σε 50% το ποσοστό των ανθρώπων που πηγαίνει στην δουλειά του με το ποδήλατο. Στην Κοπεγχάγη, το ποδήλατο είναι το υπ’ αριθμόν 1 μέσο μεταφοράς, αφού υπάρχει ένα εξαιρετικό δίκτυο αλλά και η συνείδηση στους πολίτες τόσο περί οικολογίας όσο και περί γυμναστικής. Παρ’ ότι τις περισσότερες μέρες του χρόνου βρέχει ή χιονίζει, οι Δανοί είναι απολύτως εξοικειωμένοι στο να φορούν το αδιάβροχό τους και να καβαλούν το ποδήλατό τους και μάλιστα χωρίς να κινδυνεύουν με ατυχήματα. Οι νέες λεωφόροι θα φέρουν ακόμη περισσότερο κόσμο από τα προάστια (τα νοίκια στο κέντρο της πόλης είναι αρκετά ακριβά, οπότε πολλοί Δανοί επιλέγουν να ζουν στην περίμετρο της Κοπεγχάγης και σε γειτονικά χωριά) και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την κίνηση και τους ρύπους. Θα δούμε, αλήθεια, κάποτε κάτι ανάλογο και στην Αθήνα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger