Η καλλιέργεια «καθαρών» αγροτικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, η αυτάρκεια της κοινωνίας μας, η διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, οι καταστροφικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων, αλλά και η οικιακή κομποστοποίηση, ήταν μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν την Κυριακή στο Ακριτοχώρι της Κορώνης.
Από το πρωί στην πλατεία είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος, ενώ οι μυρωδιές του χοιρινού που ψηνόταν στα κάρβουνα, και της τσιγαρίδας, είχαν «πλημμυρίσει» το χωριό. Είχε προηγηθεί η γουρνοσφαξιά, έθιμο της περιοχής με τελετουργικό χαρακτήρα.
Αφού δοκίμασαν όλοι από ένα μεζεδάκι και τσούγκρισαν τα ποτήρια με κόκκινο κρασί, ντόπιοι και επισκέπτες μετακινήθηκαν στο καφενείο του χωριού. Εκεί, οι ομιλητές της εκδήλωσης «καθήλωσαν» το ακροατήριο…
Τη συνάντηση άνοιξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Τυπάλδος, μιλώντας ως απλός πολίτης για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τροφή του και, κατ’ επέκταση, με τη γη και τη φύση, για τις γεύσεις που χάθηκαν, για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα και πώς είναι σήμερα.
Ο Νίκος Κατσαρός, τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ και διευθυντής σπουδών Διατροφολογίας στο New York College, αναφέρθηκε στις βλάβες που προκαλεί η χρήση φυτοφαρμάκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ έκανε λόγο και για σοβαρές επιπτώσεις στο ορμονικό σύστημα, για προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. «Τα τελευταία χρόνια, και στη χώρα μας, από έρευνες του κ. Τριχόπουλου, φαίνεται ότι, από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, στον αγροτικό πληθυσμό έχουν αυξηθεί οι καρκίνοι και οι δυσπλασίες» είπε ο κ. Κατσαρός και τα λόγια του φάνηκε να προβληματίζουν τους αγρότες της περιοχής.
Την απάντηση στον προβληματισμό τους έδωσε η Χριστίνα Καραλέκα - Ντονά, ερασιτέχνις αγρότισσα, όπως συστήθηκε, και μέλος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», που, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση και διαφύλαξη των ντόπιων σπόρων. Σαν αυτούς που μοιράστηκαν στον κόσμο, στο τέλος της εκδήλωσης.
Η κα Καραλέκα περιέγραψε το φυσικό τρόπο με τον οποίο καλλιεργεί, χωρίς χημικές ουσίες, όπως ακριβώς καλλιεργούσε η γιαγιά της και οι ακόμη παλιότεροι, και τους κάλεσε να κάνουν το ίδιο. Διαβεβαίωσε δε, πως, όταν δοκιμάσουν τα προϊόντα που θα έχουν καλλιεργήσει με αυτόν τον τρόπο, θα ξαναθυμηθούν τις γεύσεις που είχαν κάποτε τα κηπευτικά των παππούδων τους.
Για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ακίνδυνο οικολογικό λίπασμα, από το κομμένο χορτάρι και τα φύλλα του κήπου, αλλά και την κομποστοποίηση συγκεκριμένων υπολειμμάτων τροφών, μίλησε η Μυρτώ Φοίφα, από τους «Ανώνυμους Σποροφύλακες» και την ομάδα «ReThink».
Την εκδήλωση παρακολούθησε, και παρενέβη κατά τη διάρκειά της, ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε παρουσιάσει ομιλία για το ελαιόλαδο και τη σημασία του στη Μεσογειακή Διατροφή, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης.
Στα θετικά των βιολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Σχίζας. Η φιλόλογος Πόπη Μάραντου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα λαογραφική ανάλυση για το έθιμο της γουρνοσφαξιάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο καταγόμενος από το χωριό, διευθυντής του περιοδικού «Flash της Μεσσηνίας», Πέτρος Τσώνης, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχε και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Της Μαρίας Νίκα
Πηγή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου