Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έμαθε ανάγνωση στα 92, έγραψε βιβλίο στα 98!



Μπορεί η έκπληξη να είναι η πρώτη μας αντίδραση όταν διαβάζουμε πως ο Τζιμ Αρούντα Χένρι έμαθε να διαβάζει στα 92 χρόνια του και στα 98 έγραψε και βιβλίο, ωστόσο το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως μέχρι τότε κανείς δεν είχε καταλάβει πως ήταν αγράμματος!

Με έξυπνα τρικ ο ηλικιωμένος ψαράς κατάφερνε να κρύβει επί χρόνια πως δεν ήξερε να διαβάζει. 

«Πάντα περίμενε κάποιον άλλο να παραγγείλει κι έλεγε "Α, αυτό είναι καλό, αυτό θα πάρω"», θυμάται η εγγονή του Μαρλίσα, «η, όταν ερχόταν ο λογαριασμός τον κοιτούσε κι έλεγε στον σερβιτόρο "λοιπόν, τι σου χρωστάμε;"» 

Η τελευταία σύζυγός του έμαθε το μυστικό του επειδή την έστειλε σε μία σχολή για να μπορεί να κρατά τα λογιστικά βιβλία της οικογένειας. 

Πριν από έξι χρόνια, ο 92χρονος τότε αποφάσισε πως θέλει να μάθει να διαβάζει. Έμαθε για τον Τζόρτζ Ντόσον που έμαθε ανάγνωση στα 98 και έγραψε βιβλίο στα 101 χρόνια του και είπε: «Αφού εκείνος τα κατάφερε, θα προσπαθήσω κι εγώ. Μπορώ κι εγώ». 

Πρώτα άρχισε να «αποκρυπτογραφεί» την υπογραφή του και μετά άρχισε να μαθαίνει την αλφάβητο, λέει η εγγονή του. Αλλά ο θάνατος της γυναίκας του τον συγκλόνισε και άφησε τα βιβλία του στην άκρη για τέσσερα χρόνια. 

Ήταν στα 96 του χρόνια που επέστρεψε στο διάβασμα, ψάχνοντας για ώρες λέξεις στο λεξικό, και με τη βοήθεια ενός συνταξιούχου Βρετανού δασκάλου άρχισε να γράφει για τη ζωή του: για τη νεότητά του στην Πορτογαλία, την ενασχόλησή του επαγγελματικά με το μποξ και για την τραγωδία ενός άλλου ψαρά που έπεσε από τη βάρκα.

Και σύντομα είχε στα χέρια του ένα χειρόγραφο με τίτλο «Στη γλώσσα του ψαρά» ("In A Fisherman's Language").

Σχεδόν 800 αντίτυπα πωλήθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες κυκλοφορίας του βιβλίου το Νοέμβριο και σύντομα τυπώθηκαν ακόμα χίλια καθώς υπήρχε ζήτηση από την Καλιφόρνια έως την Ελλάδα, όπως γράφει το ABC. 

Ο 98χρονος ζει πλέον μία καινούρια ζωή. Έχει και λογαριασμό στο Facebook- με τη βοήθεια της εγγονής του. 

Πολλοί είναι οι παραγωγοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μεταφορά της αφήγησής του σε ταινία. 

«Ο καθένας έχει μία ιστορία», λέει η εγγονή του, «κι αυτή είναι τόσο επίκαιρη: σε διδάσκει όταν νιώθεις πεσμένος να μην τα παρατάς ποτέ». 

Δείτε βίντεο

 

Πηγή: zoo-m.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger