Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Δεν επηρεάζονται τα ρήγματα της Καλαμάτας


Image
Υπομονή μέχρι τη λήξη του φαινομένου συνέστησε χθες, για μία ακόμη φορά, στους κατοίκους του Κατσαρού ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, σπεύδοντας να τους καθησυχάσει πως τα στοιχεία που υπάρχουν δε δίνουν ένδειξη για σεισμούς μεγαλύτερους των 4,5 - 4,6 Ρίχτερ.
Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεάσουν οι σεισμοί της περιοχής τα άλλα ρήγματα που υπάρχουν, αλλά και την πιθανότητα μετακίνησης της ρηξιγενούς ζώνης προς τα ρήγματα της Καλαμάτας.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο γεωλόγος- σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθαν. Γκανάς, ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί προς τους κατοίκους. Ο δεύτερος δε, τόνισε ότι το φαινόμενο είχε ξανασημειωθεί πριν από 94 χρόνια, το 1917, και ανατρέχοντας στις καταγραφές της εποχής, διαπίστωσε ότι εκδηλωνόταν από το Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η περιοχή ως σεισμόπληκτη γίνεται ολοένα και πιο ορατό, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, επικαλούμενος και τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στην περιοχή βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία ανέφερε ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι μικροί αλλά καταπονούνται τα κτήρια, ενώ επισήμανε ότι τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται και θα πρέπει κάτοικοι των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες να διαμείνουν σε λυόμενα.
Τόνισε ακόμη πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους κατοίκους, χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο λόγω της παρατεταμένης διάρκειάς του και μίλησε για την τοποθέτηση επιπλέον σεισμογράφων, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα.
Έως 5 Ρίχτερ
Στην παρατήρηση του δημάρχου Οιχαλίας Φίλ. Μπάμη πως έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 δονήσεις, ο κ. Λέκκας απάντησε πως πρόκειται για σμηνοσεισμούς: επειδή τα ρήγματα είναι μικρότερα από 10 χιλιόμετρα, δίνουν σεισμούς αυτής της έντασης. «Η δυναμικότητά τους εκλύεται σιγά σιγά», παρατήρησε και πρόσθεσε πως το φαινόμενο θα εκτονωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προβεί σε ακριβή εκτίμηση. Υπογράμμισε πως «δε θα φθάσουμε στα 5 Ρίχτερ και με αυτή μου την εκτίμηση, διακινδυνεύω την εγκυρότητά μου».
Συνέστησε, επίσης, να μην υπάρχει φόβος, αλλά οι κάτοικοι να δείχνουν τη δέουσα προσοχή και να μη στέκονται κάτω από κτήρια με προβλήματα, καθώς ένας μετασεισμός και η αποκόλληση των όποιων δομικών υλικών μπορεί να αποβούν ολέθρια.
Κλιμάκια καταγραφής ζημιών
Στην περιοχή βρέθηκαν και κλιμάκια μηχανικών για να καταγράψουν τις ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ανδρ. Δημητρακόπουλο, δεν υπάρχει κτίσμα στο χωριό που να μην έχει υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές.
Η κα Νικολάκου παρατήρησε από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων για να τους υποστηρίξει και τόνισε ότι «θέλουμε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πρέπει να αποζημιωθούν».
Επιπλέον σεισμογράφοι
Από την πλευρά του, ο κ. Γκανάς είπε πως οι σεισμοί στην περιοχή παρακολουθούνται από το υφιστάμενο δίκτυο, που θα ενισχυθεί με την τοποθέτηση τεσσάρων επιπλέον μηχανημάτων. Το ένα στην περιοχή των Αρφαρών, τα υπόλοιπα δύο στην ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών και ένα ακόμη σε άλλο σημείο στο Δήμο Οιχαλίας, χωρίς να τα κατονομάσει με ακρίβεια.
Ζήτησε από τους κατοίκους να μη δίνουν βάση στις φήμες που κυκλοφορούν ή στα όσα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Τέλος, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του να κάνουν υπομονή οι κάτοικοι έως ότου εκτονωθεί το φαινόμενο.
Λυόμενα και κήρυξη
περιοχής ως σεισμόπληκτης
Την ίδια ώρα, από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, γινόταν η μεταφορά του πρώτου λυομένου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλ. Μπάμης είπε πως «επιτάχθηκαν» λυόμενα από την περιοχή, που είχαν δοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν επιστραφεί με τη λήξη της χρήσης και παραδόθηκαν στο Δήμο, μετά από συνεννόηση με τους χρήστες. Υπογράμμισε την ευαισθησία των πρώην χρηστών, οι οποίοι συμπαραστέκονται, όπως είπε, στους συνανθρώπους τους και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των συνολικά 10 λυομένων που απαιτούνται.
Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή, χάρη και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γεγονός που παραδέχθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.  
Το πρώτο λυόμενο
Το πρώτο λυόμενο παρέλαβε ο κ. Νικ. Παπαδοηλιόπουλος. Σε αυτό θα διαμείνει με την ανάπηρη σύζυγό του, καθώς το σπίτι τους κρίθηκε ακατάλληλο. Ο κ. Παπαδοηλιόπουλος υπέγραψε και το πρωτόκολλο παραλαβής μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηλία Ντονά. Όπως είπε ο κ. Ντονάς, τα τρία λυόμενα που έφθασαν στου Κατσαρού το απόγευμα της Τρίτης προήλθαν από το Δεσύλλα και το Μαντζάρι της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας.
Αναμένονται άλλα τρία από Δεσύλλα, Πολίχνη και Ηλέκτρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Ανέφερε, τέλος, ότι αν και χρησιμοποιημένα, τα συγκεκριμένα λυόμενα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει επαφή με τους κατοίκους που τα είχαν προμηθευτεί, προκειμένου να τα εκκενώσουν.
Ζημιές από το σεισμό στη Βρωμόβρυση
Οι δονήσεις των τελευταίων ημερών προξένησαν ζημιές και στη Βρωμόβρυση Αρφαρών, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου Καλαμάτας, που επισκέφθηκε την περιοχή.
Το κλιμάκιο συνέταξε έκθεση αυτοψίας, που παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Σύμφωνα με αυτή, στην περιοχή Βρωμόβρυση – Κρασοπούλα εντοπίστηκαν: εκτεταμένες ρηγματώσεις του εδάφους, που εμφανίζονται έντονα επί των ασφαλτοστρωμένων δρόμων της περιοχής, αλλά δε δημιουργούν πρόβλημα στην υφιστάμενη κατάσταση των δρόμων και στην κυκλοφορία τους. Στις οικοδομές, παρατηρήθηκαν τριχοειδείς έως μεσαίων μεγέθους ρηγματώσεις σε μη φέροντα στοιχεία, που δεν προκαλούν προβλήματα στη φέρουσα ικανότητα των κτηρίων, εκτός: από ένα σπίτι (ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθους) που εμφανίζει στη βορειοδυτική γωνία και στο μέσον περίπου του ύψους της, διαμπερή ρηγμάτωση πλάτους 1 εκ. περίπου και μήκους 3 μ.- προσωρινά κρίνεται ακατάλληλο για χρήση και χρήζει επισκευής - αλλά και ενός εξώσπιτου καλυβιού από λιθοδομή χωρίς συνθετικό κονίαμα, που έχει γκρεμιστεί ο δυτικός τοίχος.
Στην περιοχή Βρωμόβρυση - Σφενδάμι, σε εξώσπιτο - καλύβι από λιθοδομή με συνθετικό κονίαμα αργίλου, έχουν γκρεμιστεί η βόρεια και η δυτική πλευρά.
Στην περιοχή Βρωμόβρυση – Δρέμη, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι  διατηρητέο κτίσμα, εντοπίστηκαν: αποκόλληση καμπαναριού, μερική αποκόλληση κεραμιδιών και τοπικά βυθίσματα στέγης, έντονες διαμπερείς ρηγματώσεις στο φέροντα οργανισμό από λιθοδομή στα βόρεια και δυτικά, διαμπερείς ρηγματώσεις στα τέσσερα εσωτερικά ημικυκλικά φέροντα τόξα, αποκόλληση εσωτερικών επιχρισμάτων επί των οποίων υπάρχουν αγιογραφίες και κρίνεται ακατάλληλος για χρήση.
Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας εντοπίσθηκαν ρηγματώσεις στην έδραση του θόλου του τρούλου και ρηγματώσεις στο τέμπλο του ναού και κρίνεται προσωρινά ακατάλληλη για χρήση.
Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών. Έδωσε εντολή να κλείσει ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ ενημέρωσε και την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μηχανικός της οποίας θα κάνει σήμερα αυτοψία.
Σεισμογράφος στο Πήδημα
Σε δωμάτιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πηδήματος, που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, εγκαταστάθηκε χθες σεισμογράφος για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκειμένου να καταγράφει κι αυτός τις σεισμικές δονήσεις που πλήττουν την περιοχή του Κατσαρού. Ο σεισμογράφος, ένας από τους τέσσερις που πρόκειται να τοποθετηθούν στην περιοχή, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και θα μεταδίδει τις καταγραφές του μέσω διαδικτύου, καθώς εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο σεισμογράφων. 
Μέτρα αντισεισμικής
θωράκισης ζητά το ΚΚΕ
Από την πλευρά της, η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της ζητά την άμεση λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και συγκεκριμένα:
-Να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή ως σεισμόπληκτη.
-Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους άμεσα οι ζημιές και όσες κατοικίες χρειάζεται να ανακατασκευαστούν.
-Να οργανωθούν κατάλληλα οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.
-Να βρεθούν και να οργανωθούν αποθηκευτικοί χώροι για υλικά πρώτων βοηθειών και αναγκών.
-Κατάλληλη πληροφόρηση των κατοίκων για τα προγράμματα έκτακτων αναγκών.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Πηγή: www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger