Με αφορμή τον μικρό σεισμό που κούνησε πριν λίγο την Καλαμάτα μας κι επειδή σε αυτή την πόλη τόσα έχουμε τραβήξει από αυτό το ανίκητο φυσικό φαινόμενο, είπα να γράψω αυτό το άρθρο.
Πολλές φορές στην ημερήσια ειδησεογραφία ακούμε τη χρήση της λέξης Εγκέλαδος(ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, το ξύπνημα του Εγκέλαδου κ.α.) αντί της λέξης σεισμός. Τι είναι όμως ο Εγκέλαδος, ή καλύτερα ποιος ήταν ο Εγκέλαδος;
Ετυμολογικά η λέξη εγκέλαδος προέρχεται, μάλλον, απ' την σύντμηση των λέξεων έγκειμαι και λας, δηλαδή αυτός που είναι εγκατεστημένος στα πετρώματα, στη γη.
Στην Ελληνική μυθολογία ήταν ο γιος του Τάρταρου και της Γης. Ήταν αρχηγός των γιγάντων που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των θεών του Ολύμπου. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την τύχη του αφού σε μία εκδοχή η Αθηνά τον έσωσε κρύβοντας τον κάτω από την Αίτνα της Ιταλίας, ενώ σε άλλη τον κατακεραύνωσε ο Δίας και τον πλάκωσε με το βουνό Όρθρη. Φυσικά υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Έτσι, στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από το βάρος που τον καταπιέζει, προκαλεί σεισμούς, ενώ όταν θυμώνει και αναστενάζει, η γη τρέμει και βγαίνουν καπνοί και λάβα από την Αίτνα.
Ήταν λοιπόν, για τους προγόνους μας, ο συμβολισμός του σεισμού και της έκρηξης των ηφαιστείων. Τέκνα του Εγκέλαδου με την Έχιδνα ήταν οι Γοργόνες, ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα και άλλα μυθικά τέρατα.
Ανεξάρτητα αν σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Εγκέλαδος και πως οι σεισμοί είναι φυσικό φαινόμενο, ο σεισμός φαντάζει ακόμα γίγαντας που δεν μπορούμε να τον νικήσουμε. Ας ελπίσουμε οι επισκέψεις του να είναι μικρές και χωρίς απώλειες, η Καλαμάτα και γενικότερα η Ελλάδα έχει νωπές πληγές και άσχημες αναμνήσεις.
JimmyP
Πηγή: Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, http://www.hellenica.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου