Ad24 Διαφημίσεις στο blog σου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μείωση αλιευμάτων στο Μεσσηνιακό

Μείωση αλιευμάτων στο Μεσσηνιακό
Λίγη ψαριά βγάζουν πια τα καΐκια που ψαρεύουν στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Οι ψαράδες που δένουν τα σκάφη τους στο λιμάνι της Καλαμάτας πιστεύουν ότι η μείωση αλιευμάτων, που φτάνει ακόμα και σε ποσοστό 80% σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στο ότι έχουν αυξηθεί πολύ στην περιοχή μας τα δελφίνια, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες.
Ο Διονύσης Ζαγαρέλος βλέπει πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού πέρα από τη μείωση που όπως λέει μπορεί να οφείλεται και στον καιρό, υπάρχει και μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης στο λιμάνι, αφού ο κόσμος δεν αγοράζει πια όπως παλιά.
Ο Δημήτρης Μαούνος αυτό το καιρό στα δίχτυα του πιάνει μεταξύ άλλων ψαριών συναγρίδες και μπαρμπούνια. Η ποσότητα όμως είναι μειωμένη ακόμα και 80% σε σύγκριση με πέρυσι. Τώρα πια κάθε μέρα βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο μεγάλο αριθμό δελφινιών, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Οπως λέει χαρακτηριστικά, εάν στο παρελθόν συναντούσε 1 την ημέρα τώρα συναντά 15. Αυτό έχει ως συνέπεια και την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων, αφού αντί να κρατήσουν 2 χρόνια δεν κρατάνε πλέον ούτε 6 μήνες. Και αυτό γιατί ειδικά τα δίχτυα σκίζονται πολύ γρήγορα από τις… επιδρομές δελφινιών και όχι μόνο. Και μιας και η κρίση έχει "χτυπήσει" παντού, σκέφτεται και το πετρέλαιο που χρειάζεται το αλιευτικό για να κινηθεί και φυσικά τη μειωμένη αγοραστική κίνηση καθώς ο κόσμος δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Νίκος Κακάρογλου δε βλέπει ψάρια και όπως λέει πουθενά δεν υπάρχει ψαριά καθώς παρατηρεί μείωση μέχρι κι 70% των αλιευμάτων. Κατά τη γνώμη του μπορεί να φταίνε και οι κλιματολογικές συνθήκες. Θεωρεί όμως πως η απαγόρευση της τράτας είναι η σημαντικότερη αιτία καθώς δεν ψαρεύονται πια τα μικρά ψάρια που… προσελκύουν τα δελφίνια, με συνέπεια τη γενικότερη μείωση των αλιευμάτων. Μείωση που όπως λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου… πάει με τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης στην αγορά.
Ο Κώστας Πέτρουλας είναι σίγουρος πως η ψαριά μειώθηκε γιατί "τα ψάρια τα φάγανε τα δελφίνια". Οπως λέει είναι γεμάτη η θάλασσα από δελφίνια, χελώνες και φώκιες και η ψαριά έχει μειωθεί κατά 80%. Οσον αφορά γενικότερα στην κατανάλωση κοιτάει τα τελαράκια με τις συναγρίδες και τις κουτσομούρες και παρατηρεί: "Εχει πέσει φτώχεια στον κόσμο. Δυο κιλά ψάρια και καμαρώνουμε από το πρωί".
Ο Σωκράτης Σάμιος έχει πάρει σύνταξη όμως βλέπει πως ούτε ψάρια υπάρχουν ούτε λεφτά στον κόσμο. Λέει όμως πως αν επιτραπούν οι τράτες και οι άνεργοι ψαράδες θα δουλέψουν και ο κόσμος θα φάει φθηνό ψαράκι, αφού η τιμή της μαρίδας, όπως είπε για παράδειγμα, θα πέσει στο μισό.

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kalamata Blogs

Αντιγράψτε τον κώδικα του banner στο blog σας

BannerFans.com
Powered By Blogger